Podem veure l’arc de Sant Martí els dies que no plou? - 7 MEI

Objectius

1. Identificar amb quins materials es produeix la descomposició de la llum. 2. Identificar els colors de la llum. 3. Reconèixer la presència del fenomen de la descomposició de la llum.

Com ho fem?

L'activitat inicial consisteix a visionar o explicar el conte adjuntat, anomenat "Com es fa l'arc de Sant Martí?" En ambdues activitats principals, deixarem que els infants experimentin lliurement els materials proposats. L'activitat "Fantasia de colors", es pot dur a terme de tres maneres diferents que podreu veure al video. La següent activitat, anomenada "Com fem un arc?" consistirà en crear un arc a partir d'un recipient transparent amb aigua, llum i un mirall. Per acabar el taller, hi haurà un espai per conversar i explicar tot allò que ens hagi sorprès.

Què observem?

Amb aquestes activitats podem arribar a la conclusió que sense pluja també podem observar un arc de Sant Martí. A més a més, podem observar els diferents colors que componen la llum blanca i com aquests es transmeten en diferents superfícies, com per exemple el paper.

Els conceptes científics

El concepte que es treballa en la proposta és la descomposició de la llum blanca en els diferents colors que la formen. Isaac Newton va ser qui va descobrir aquest fenomen, ja que fins llavors la majoria de científics creien que el blanc era el color fonamental de la llum. Newton va demostrar que això no era cert, fent passar la llum blanca a través d'un prisma el qual separava els diversos colors que componen la llum. La llum blanca, doncs, es descompon en els seus colors principals, que són els següents: vermell, taronja, groc, verd, blau, indi i violat.

Per saber-ne més

Les activitats presents en aquesta web són molt semblants a les nostres propostes, els hi podeu fer una ullada per acabar-les d'entendre: https://agora.xtec.cat/ceiprellinars/actualitat/experiments-de-larc-de-sant-marti/

Nivell a qui s'adreça

EI 4

Material

 • Activitat inicial “Conte de l’arc de Sant Martí”: https://www.youtube.com/watch?v=cQ5cABxD0zA&t=4s
 • Activitat principal 1 "Fantasia de colors": 1 Llanterna per cada dos infants, 1 Disc compacte (CD) per cada infant, 1 Lupa o mirall per cada infant, 1 Full blanc per cada infant
 • Activitat principal 2 "Com fem un arc?": Un dia de sol o 1 llanterna per cada dos infants, 1 Mirall per cada dos infants, 1 Recipient transparent ple d'aigua per cada dos infants, 1 Full blanc per cada infant

Infraestructura necessària i precaucions

 • En general totes les activitats es fan dins l’aula, tot i que si fa un dia de sol, la segona activitat principal anomenada “Com fem un arc?”, la podeu fer al pati de l’escola o a un espai on hi toqui la llum del sol.

Centre educatiu / Entitat

Facultat d’Educació i Psicologia. Universitat de Girona

Proposta de

 • Paula Broto
 • Laia Buixeda
 • Montse Cádiz
 • Cristina Campoy
 • Judit Cuña

Descriptors

 • #4anys
 • #llum